Azjatycki kurczak na szybko
To jest zupełnie ekspresowa wersja kurczaka po tajsku: dość ostra zalewa skraca czas marynowania, rozpłaszczone mięso piecze się na ruszcie w kilka minut. Przepis jest nieco zmodyfikowaną wersją dania Kai Yang serwowanego przez torontońską restaurację Young Thailand. Pokrojonego w wąskie paski kurczaka podaje się z zieloną sałatą, ogórkiem, może być oczywiście ryż. Do tego – czemu nie?! – kieliszek białego wina.
Składniki:
4 porcje
- 4 szt. – piersi kurczaka (bez skóry, bez kości)
- 4 ząbki – czosnek, drobno posiekany lub zmiażdżony
- 2 łyżki – sos sojowy
- 2 łyżki – sok z limonki
- 1 łyżka – cukier (najlepiej brązowy)
- 1 łyżka – oliwa
- czarny pieprz, świeżo mielony
Do dekoracji: zielona sałata, pokrojony w plasterki świeży ogórek, paseczki cienko skrojonej połówki czerwonej papryki, świeża nać kolendry, itp.
Sposób przygotowania: Azjatycki kurczak na szybko
- Przygotowanie – 20 minut
- Marynowanie – 25- 60 minut
- Pieczenie na ruszcie – ok. 8 minut
-
- Piersi kurczaka dobrze umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z tłuszczu i błonek.
- Ułożyć mięso między dwiema wartwami plastikowej folii i rozbić kuchennym tłuczkiem na plastry grubości 1 cm.
- Zmieszać czosnek, sos, sok, cukier i oliwę, przyprawić pieprzem. Zalać mięso w naczyniu porcelanowym lub w szczelnym plastikowym worku, zadbać o to, żeby mięso ze wszystkich stron było pokryte marynatą.
- Marynować ok. 1 godziny w lodówce lub 25 minut w temperaturze otoczenia.
- Piec na mocno rozgrzanym grillu – przed położeniem mięsa obowiązkowo przetrzeć ruszt tamponem nasączonym olejem roślinnym.
- Po minucie-dwu sprawdzić delikatnie, czy mięso nie przywarło do rusztu. Piec po ok. 4 minuty z każdej strony.
- Upieczone mięso przełożyć na czystą deseczkę kuchenną, przykryć na kilka minut folią aluminiową.
- Pokroić na 1-centymetrowe paski, ułożyć na półmisku z sałatą, ogórkami, polać sosem, który wyciekł podczas krojenia mięsa, posypać cienko pokrojoną papryką i – ewentualnie – posiekanymi liśćmi kolendry.