Przepis na sos barbecue do żeberek

Kiedy zastanawiacie się jaki sos najlepiej pasowałby do żeberek, co najczęściej przychodzi Wam do głowy? Oczywiście sos barbecue! Pokażemy Ci, jak przygotować go krok po kroku.

Sos z długą historią

Sos barbecue jest jedną z najstarszych sals świata gastronomii – znamy go już od 500 lat. Na początku przyrządzano go na bazie octu i pieprzu, ale po przybyciu imigrantów z Francji i Niemiec, to musztarda stała się jednym z kluczowych składników.

Sos idealnie nadaje się do marynowania mięsa, zwłaszcza żeberek. Przedstawiamy Wam bardzo stary przepis na salsę, którą każdy kucharz w krótkim czasie może przygotować w domu. 

Składniki

Chcesz zachwycić gości smakowitymi żeberkami? Przygotuj wspaniały sos barbecue według naszego przepisu na domowe żeberka.

  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • 4 łyżki masła bez soli
  • 1 ostra papryczka
  • 1 średnia starta cebula
  • 1 filiżanka whisky (ok 240 ml)
  • ½ filiżanki przecieru ze smażonych pomidorów
  • ½ filiżanki octu cydrowego
  • ½ filiżanki soku z cytryny
  • 80 ml. miodu
  • 80 ml. sosu Worcestershire
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie sosu barbecue do żeberek

Przygotowanie sosu barbecue do żeberek wcale nie jest skomplikowane. Stosuj się do poniższych wskazówek, a uzyskasz go w parę chwil:

W średnim garnku, na umiarkowanym ogniu, podgrzej masło razem z oliwą (“na oko”, ale nie oszczędzaj jej sobie). Mieszaj, aż masło dobrze się rozpuści.

  1. Gdy masło będzie już w pełni rozpuszczone, dodaj ostrą papryczkę, razem ze starkowaną cebulą (jeśli chcesz uniknąć łzawienia oczu, możesz umyć cebulę przed tarkowaniem). Mieszaj powoli drewnianą łyżką przez około 3 minuty.
  2. Odstaw garnek z palnika i dodaj filiżankę whisky. Następnie ponownie postaw naczynie na na średnio dużym ogniu. Poczekaj, aż zacznie wrzeć i gotuj przez 5 minut. Przez ten czas alkohol będzie powoli odparowywał.
  3. Dodaj przecier (jeśli go nie masz, możesz zastąpić go ketchupem) i soki z pomarańczy i cytryny. Wymieszaj wszystko i dodaj ocet, sos Worcestershire, miód i cukier trzcinowy.
  4. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw, by się gotowało na średnio niskim ogniu przez około 10 minut. Mieszankę ubijaj dużą łyżką, żeby nie przywierała do spodu.
  5. Po 10 minutach spróbuj sos. Jeśli jest trochę mdły, dodaj sól. Możesz też dodać odrobinę papryczki, jeśli chcesz by sos był ostrzejszy.
  6. Odczekaj 10-15 minut, aby sos się zredukował i zgęstniał. Sos do Twoich żeberek jest już gotowy!

¿Jak uzyskać najlepszą wersję sosu barbecue do żeberek?

Nie wiesz jak najlepszy smak sosu barbecue do żeberek? Wszystko zależy od tego, jak chcesz je przygotować. Jedną z najbardziej tradycyjnych metod jest marynowanie żeberek w sosie barbecue, razem z odrobiną czosnku i innymi składnikami i pozostaw je na pół godziny, aby mięso nabrało smaku. Jest to dobra technika przede wszystkim do przyrządzania go na grillu węglowym lub w piecu.

Możesz także przygotować żeberka w tradycyjny sposób i posmarować je sosem, kiedy już będą gotowe. Wówczas nie przykleja się on tak do mięsa, ale mimo to żeberka nabiorą smaku tej wyśmienitej mieszanki.

Pamiętaj, że gotowy sos należy przykryć folią do żywności i przechowywać w lodówce. Zużyj go w przeciągu tygodnia lub jeśli chcesz, by zachował świeżość na dłużej, przechowuj go w szczelnym słoiku lub pustym opakowaniu po ketchupie.

Inne przepisy: