Przepis na sos barbecue do żeberek
Kiedy zastanawiacie się jaki sos najlepiej pasowałby do żeberek, co najczęściej przychodzi Wam do głowy? Oczywiście sos barbecue! Pokażemy Ci, jak przygotować go krok po kroku.
Sos z długą historią
Sos idealnie nadaje się do marynowania mięsa, zwłaszcza żeberek. Przedstawiamy Wam bardzo stary przepis na salsę, którą każdy kucharz w krótkim czasie może przygotować w domu.
Składniki
Chcesz zachwycić gości smakowitymi żeberkami? Przygotuj wspaniały sos barbecue według naszego przepisu na domowe żeberka.
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego
- 4 łyżki masła bez soli
- 1 ostra papryczka
- 1 średnia starta cebula
- 1 filiżanka whisky (ok 240 ml)
- ½ filiżanki przecieru ze smażonych pomidorów
- ½ filiżanki octu cydrowego
- ½ filiżanki soku z cytryny
- 80 ml. miodu
- 80 ml. sosu Worcestershire
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie sosu barbecue do żeberek
W średnim garnku, na umiarkowanym ogniu, podgrzej masło razem z oliwą (“na oko”, ale nie oszczędzaj jej sobie). Mieszaj, aż masło dobrze się rozpuści.
- Gdy masło będzie już w pełni rozpuszczone, dodaj ostrą papryczkę, razem ze starkowaną cebulą (jeśli chcesz uniknąć łzawienia oczu, możesz umyć cebulę przed tarkowaniem). Mieszaj powoli drewnianą łyżką przez około 3 minuty.
- Odstaw garnek z palnika i dodaj filiżankę whisky. Następnie ponownie postaw naczynie na na średnio dużym ogniu. Poczekaj, aż zacznie wrzeć i gotuj przez 5 minut. Przez ten czas alkohol będzie powoli odparowywał.
- Dodaj przecier (jeśli go nie masz, możesz zastąpić go ketchupem) i soki z pomarańczy i cytryny. Wymieszaj wszystko i dodaj ocet, sos Worcestershire, miód i cukier trzcinowy.
- Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw, by się gotowało na średnio niskim ogniu przez około 10 minut. Mieszankę ubijaj dużą łyżką, żeby nie przywierała do spodu.
- Po 10 minutach spróbuj sos. Jeśli jest trochę mdły, dodaj sól. Możesz też dodać odrobinę papryczki, jeśli chcesz by sos był ostrzejszy.
- Odczekaj 10-15 minut, aby sos się zredukował i zgęstniał. Sos do Twoich żeberek jest już gotowy!
¿Jak uzyskać najlepszą wersję sosu barbecue do żeberek?
Możesz także przygotować żeberka w tradycyjny sposób i posmarować je sosem, kiedy już będą gotowe. Wówczas nie przykleja się on tak do mięsa, ale mimo to żeberka nabiorą smaku tej wyśmienitej mieszanki.
Pamiętaj, że gotowy sos należy przykryć folią do żywności i przechowywać w lodówce. Zużyj go w przeciągu tygodnia lub jeśli chcesz, by zachował świeżość na dłużej, przechowuj go w szczelnym słoiku lub pustym opakowaniu po ketchupie.