Łosoś na (cedrowej) desce
Ten spoób pieczenia ryby na ogniu to wynalazek amerykańskich Indian. Subtelny zapach dymu i rozgrzanego drewna udziela się każdemu rodzajowi grillowanej żywności: rybie, mięsu, drobiowi, warzywom. Jeśli gdzieś znajdziecie dobrze wysuszony (ale nigdy nie nasączany żadnymi chemikaliami!) kawałek deski z czerwonego cedru – macie już właściwie wszystko, co potrzeba. W zastępstwie cedru znawcy polecają też olszynę. Warta eksperymentu byłaby ponadto deska z drewna jabłoni albo wiśni – nie próbowaliśmy; prosimy o podzielenie się doświadczeniami.
Deska powinna starczyć na kilka razy – przez użyciem moczymy ją bowiem solidnie w wodzie przez 4-6 godzin, a podczas pieczenia staramy się, żeby nie była wystawiona na duży ogień.
Składniki:
4 porcje
- 1 – duży filet łososia (ze skórą lub bez) – 1 kg
- 1 szklanka – brązowy cukier lub syrop klonowy
- 3 łyżki – sos sojowy
- 3 ząbki – czosnek
- 4 łyżki – sok z cytryny
- 1 pęczek zielonej cebulki
- 1 łyżka – korzeń imbiru, drobno siekany lub rozgnieciony
- Gruba sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania: Łosoś na (cedrowej) desce
- Namoczyć deskę poprzedniego dnia
- Przygotowanie – 30 minut
- Pieczenie na ruszcie – ok. 30 minut
- Deskę namoczyć poprzedniego dnia, przycisnąć tak, żeby drewno było całe zanurzone w wodzie.
- Wymieszać w rondelku sok z cytryny, sos sojowy, obrany i drobniutko posiekany imbir, zgnieciony czosnek z dodatkiem soli i pieprzu. Miksturę ostrożnie doprowadzić do wrzenia, odparowywać przez 15-20 minut, tak, żeby objętość zmniejszyła się o połowę; schłodzić do temperatury otoczenia.
- Rozpalić grill w ten sposób, żeby węgle były rozsunięte na boki (grillowanie pośrednie). Wyjętą z wody i lekko osuszoną deskę położyć gładką stroną do ognia; rozgrzewać ją przez 5 minut. Następnie deskę odwrócić, i gładką stronę posmarować lekko oliwą, posypać grubą, morską solą, ewentualnie posiekaną zieloną cebulką.
- Wyłożyć filet łososia na tak przygotowaną deskę, skórą do dołu. Posmarować z wierzchu podgrzaną „glazurą” sojowo-imbirową. Przyprawić solą i pieprzem. Zakryć grill, piec około pół godziny, aż ryba pokaże biały sok, a glazura ładnie się zarumieni. Ryba jest gotowa wtedy, gdy jej mięso łatwo daje się dzielić na płatki.
- Upieczony filet można podawać po prostu na cedrowej desce (potrzebna będzie jakaś żaroodporna podstawka) albo na półmisku. Jeśli zostało cokolwiek sosu-glazury, można ją, po podgrzaniu, użyć do skropienia upieczonej ryby.
- Deskę po użyciu dobrze umyć. Przed następnym użyciem zdezynfekować wypalając ją nad grillem lub w gorącym piekarniku.