Grille opalane drewnem

Kiedy zbliża się lato, o niczym bardziej nie marzymy niż o ucztowaniu przy ruszcie na świeżym powietrzu w gronie przyjaciół i rodziny. Jednakże należy dobrze wybrać typ grilla, który zamierzamy używać. Na przykład grille opalane drewnem są doskonałą opcją dla tych, którzy lubują się w przyrządzaniu mięs.

Najlepsze grille opalane drewnem na rynku

Dlaczego warto zdecydować się na grill opalany drewnem?

Mając do wyboru grille węglowe czy gazowe, być może te opalane drewnem nie wzbudzają Twojego dużego zainteresowania. Ale czy znasz wszystkie zalety tego typu grilla? Być może okaże się on dla Ciebie dużo ciekawszą opcją, niż myślisz.
  • Szeroki wybór: Niektóre typy grilli mają ograniczony katalog, w przeciwieństwie do tych opalanych drewnem, które mają dziesiątki różnych modeli, dopasowanych do ulubionego rodzaju kuchni użytkowników. Chciałbyś zabrać go ze sobą na wyjazd? Nie ma problemu! W sprzedaży jest wiele przenośnych modeli. Chcesz przestawić go w inne miejsce, aby w pełni korzystać ze słońca? Jest też mnóstwo produktów na kółkach, aby ich przemieszczanie nie sprawiało żadnego problemu. Oczywiście, znaleźć też można modele stałe, wykonane z cegły lub kamienia.
  • Odpowiednia cena: Wielu rezygnuje z pomysłu zakupu grilla opalanego drewnem, ponieważ obawia się, że koszt drewna, sprawi, że nie będzie to opłacalna transakcja. Jednak, modele te są tak korzystne cenowo, że z pewnością będzie to inwestycja na wiele lat.
  • Lepszy smak jedzenia: Drewno wzmacnia smak jedzenia dużo bardziej niż grille gazowe. Ponadto umożliwia przygotowywanie wszelkiego rodzaju jedzenia, takiego jak mięso, ryby czy warzywa.
  • Różne typy drewna: Podobnie jak w przypadku węgla, na rynku można znaleźć różne typy drewna do opalania grilla. Każdy jest perfekcyjny, ale nadaje różny posmak Twoim daniom.
  • Może być uniwersalny: A co powiesz na uniwersalny typ grilla? Wiele modeli umożliwia opalanie ich zarówno węglem, jak i drewnem. Dzięki temu możesz eksperymentować i zdecydować, który ze sposób bardziej Ci odpowiada.
  • Są trwałe: Ważne, aby grill, który zdecydujesz się kupić posłużył Ci na długie lata. Grille opalane drewnem mogą być wykonane z żelaza lub zbudowane własnoręcznie. Pomalowane są farbą termiczną, dzięki czemu są odporne na najwyższe temperatury.

Jaki typ drewna możesz używać do grillowania?

Istnieje tyle rodzajów drewna, że znalezienie jednego do Twojego grilla nie powinno okazać się trudne. Jednak przed wyborem, należy potrafić je rozróżnić. Zazwyczaj dzielimy je na dwie kategorie:

Twarde: Twarde drewno pochodzi z twardych, odpornych drzew. Tworzy najlepszy żar i jest bardzo wydajne. Do tego typu zalicza się na przykład drewno dębowe i oliwne

Miękkie: W przeciwieństwie do drewna twardego, to pali się krócej i wytwarza mniej żaru. Dlatego najlepiej nadaje się do przygotowywania szybkich dań. Przykładem drewna miękkiego jest to, pochodzące z niemal wszystkich drzew owocowych (poza pomarańczowym). 

W niektórych rejonach używa się innego typu drewna, jak latorośle lub gałęzie winorośli. Używane one są przede wszystkim do przygotowywania paelli i mięsnych pieczeni. Wymagają jednak prawidłowej kontroli ognia, dlatego decydują się na nie tylko wykwalifikowani kucharze.

Jaka jest pojemność cieplna każdego typu drewna?

Na początku, laik może potrzebować trochę czasu, zanim przyzwyczai się do grilla opalanego drewnem, a kontrola jego pojemności cieplnej jest bardzo ważna. Ponadto, należy mieć na uwadze, że dostępne są różne rodzaje drewna: dębowe, oliwne, pomarańczowe, migdałowe … kilkanaście typów, które można dostać w sklepie.

Zależnie od typu dań, które Cię interesują powinieneś dokonywać wyboru pod względem pojemności cieplnej. Na przykład, jeśli mięso jest bardzo grube, lepiej używać drewno o większej pojemnosci cieplnej, natomiast jeśli jest to mięso do hamburgerów, najlepszą opcją będzie drewno i mniejszej pojemności.

Rodzaje drewna uporządkowane od największej do najmniejszej pojemności cieplnej:

  • dąb ostrolistny: 4900
  • kasztanowiec: 4800
  • wiąz: 4790
  • dąb: 4690
  • drzewo oliwne: 4678
  • buk: 4630
  • sosna: 4557

Drewno z twardszych drzew ma największą pojemność ciepłą. Dokładnie tak jak przy rozpalaniu ogniska czy kominka, należy mieć na uwadze wydajność cieplną, żeby wydobyć najlepszy smak potraw.

W niektórych sklepach być może znajdziesz w sprzedaży produkt pod nazwą “drewno kominkowe” – znacznie tańszy, ale charakteryzujący się niższą pojemnością cieplną i produkcją białego, dosyć nieprzyjemnego dymu. Nie jest to najlepsza opcja dla grillujących.

Jak rozpalić grill drzewny?

Pamiętaj, zawsze jest lepiej używać drewna z twardego drzewa i oczywiście – suchego. Zwykle mówi się, że najlepsze drewno na grilla powinno leżeć najpierw 6 miesięcy na świeżym powietrzu, na słońcu. To sprawi, że utraci ono całą wodę, którą zawiera. Drewno nie powinno mieć gałęzi, liści, ani zielonych młodych gałązek. Jeśli będzie je posiadać, pojawi się gęsty dym, a rozpalenie grilla będzie sprawiało więcej trudności.

Kiedy drewno się rozpali, poruszaj nim za pomocą szufli lub żelaznych szczypców, aż do uzyskania żaru. Rozpalenie drewna może trwać mniej więcej tyle ile węgla, ale powinieneś wykazać się większą uwagą, by ogień nie zgasł.

Gdzie powinieneś umieścić ten typ grilla?

Z uwagi na to, że ten rodzaj grilla wytwarza dużo dymu, jego umiejscowienie musi być dobrze przemyślane. W przypadku budowy własnego grilla, warto rozważyć zakup okapu, by nie musieć przejmować się dymem i korzystać z pełnej dowolności w doborze miejsca.

Natomiast, jeśli kupujesz grill z żelaza, musisz wykazać się większą ostrożnością. Umieść go z dala od drzwi i okien, na świeżym powietrzu, zgodnie z kierunkiem wiatru, tak, by dym nie przeszkadzał Ci w gotowaniu. Chociaż wiele modeli posiada pokrywę, niektóre dania uzyskują lepszy smak na otwartym grillu.