Łosoś na desce w zieleninie

Rozgrzane drewno dodaje rybie wspaniałego aromatu – to po pierwsze. Po drugie, ryba na desce nie przypala się, nie przywiera do kratki grilla i nie trzeba jej odwracać, zatem – i przyjemnie, i pożytecznie. Dzisiejszy przepis (podpatrzony u kanadyjskiego mistrza grilla, Teda Readera) jest wspaniały również dlatego, że gwarantuje, iż pod obfitą warstwą zieleniny ryba na pewno nie wysuszy się podczas pieczenia.

To kolejny nasz przepis „indiański” po bardzo popularnym: „Łososiu na (cedrowej) desce„.

Deskę (cedr, jabłoń, olcha…) przez użyciem moczymy solidnie w wodzie przez 4-6 godzin.

Składniki:

4 porcje
  • 800 g – 1 kg – łosoś, filet w jednym kawałku, lub 4 porcje
  • 2 łyżeczki – przyprawa do ryb
  • 2 ząbki – czosnek, zmiażdżony
  • 1/2 szklanki – posiekany koper
  • 2 cebulki – szalotki, posiekane
  • 2-3 szt. – cebulka-dymka, drobno posiekana, zarówno biała jak i zielona część
  • 1 cytryna – skórka otarta, sok wyciśnięty
  • 2 łyżki – oliwa
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania: Łosoś na desce w zieleninie

  • Przygotowanie potrawy – 25 minut
  • Przygotowanie deski – 4-6 godz.
  • Pieczenie na ruszcie – ok. 20-25 minut, zależnie od grubości ryby
Losos na desce w zieleninie (5)
  1. Opłukaną rybę natrzeć przyprawą.

  2. W miseczce zmieszać koper, szalotkę, cebulkę, czosnek, startą skórkę z cytryny i oliwę. Posolić, popieprzyć.

  3. Na namoczonej desce ułożyć rybę, przykryć grubą warstwą zielonej mikstury.

  4. Deskę położyć na rozgrzanym grillu. Jeśli grill ma przykrywę, to należy ją zamknąć, albo przykryć deskę z rybą luźnym „namiotem” z folii aluminiowej.

  5. Piec bez zaglądania przynajmniej 20 minut. Ryba będzie gotowa, gdy pojawi się biały sok. Być może potrzebne będzie jeszcze 5 minut.

  6. Na koniec skropić upieczoną rybę sokiem z cytryny.

  7. Potrawę podać na stół najlepiej bez zdejmowania z deski, podkładając pod nią inną, suchą deskę, tackę czy odpowiedniej wielkości półmisek.