Kebab jagnięcy po marokańsku

Opiekane nad ogniem nadziane na patyk małe porcje przyprawionego mięsa – to najprostsza i najbardziej rozpowszechniona forma grilla na świecie. W tym przepisie polecamy kebab z jagnięciny w kombinacji ziół i przypraw wziętej z kuchni marokańskiej – powstaje potrawa nadal bardzo prosta w przygotowaniu, a równocześnie niebanalna. Jagnięcina tak marynowana przez kilka godzin będzie świetna, ale jeśli potrzymać ją w zalewie dobę lub dwie – to będzie uczta!

Składniki:

4 porcje
  • 1 kg – jagnięcina (z łopatki)
  • 1 – cebula – utarta lub posiekana b. drobno
  • 3 łyżki – natka pietruszki, posiekana
  • 3 łyżki – świeże liście kolendry, posiekane
  • 2 ząbki – czosnek, zmiażdżony
  • 1/2 łyżeczki – mielony kumin
  • 1/2 łyżeczki – papryka
  • 1/2 łyżeczki – świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki – gruba sól morska
  • 1-2 łyżki – oliwa

Sposób przygotowania: Kebab jagnięcy po marokańsku

  • Przygotowanie – 30 minut
  • Marynowanie – 3-8 godz.
  • Pieczenie na ruszcie – ok. 15 minut
Kebab jagniecy po marokansku (3)
  1. Mięso dobrze opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Oczyścić z większych kawałków tłuszczu; pokroić na grubą kostkę ok. 2 cm.

  2. W sporym naczyniu wymieszać wszystkie składniki zaprawy; dodać pokrojone mięso.

  3. Każdy kawałek mięsa musi być dobrze natarty zaprawą.

  4. Tak przygotowane mięso szczelnie przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  5. Przynajmniej pół godziny przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, by na wskroś doszło do temperatury otoczenia.

  6. Kawałki mięsa nadziać na metalowe szpadki lub szpilki.

  7. Piec na mocno rozgrzanym grillu, bezpośrednio nad węglami.

  8. Co chwilę obracać kebaby szczypcami tak, żeby mięso dobrze się opiekło ze wszystkich stron, ale nie spalilło.

  9. Piec łącznie 12-16 minut, według smaku i zależnie od gatunku (twardości) mięsa.

  10. Jeśli ktoś lubi, podawać z ostrymi sosami marokańskimi oraz z pitą i sałatką pietruszkowo-pomidorową.