Kebab jagnięcy po marokańsku
Opiekane nad ogniem nadziane na patyk małe porcje przyprawionego mięsa – to najprostsza i najbardziej rozpowszechniona forma grilla na świecie. W tym przepisie polecamy kebab z jagnięciny w kombinacji ziół i przypraw wziętej z kuchni marokańskiej – powstaje potrawa nadal bardzo prosta w przygotowaniu, a równocześnie niebanalna. Jagnięcina tak marynowana przez kilka godzin będzie świetna, ale jeśli potrzymać ją w zalewie dobę lub dwie – to będzie uczta!
Składniki:
4 porcje
- 1 kg – jagnięcina (z łopatki)
- 1 – cebula – utarta lub posiekana b. drobno
- 3 łyżki – natka pietruszki, posiekana
- 3 łyżki – świeże liście kolendry, posiekane
- 2 ząbki – czosnek, zmiażdżony
- 1/2 łyżeczki – mielony kumin
- 1/2 łyżeczki – papryka
- 1/2 łyżeczki – świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki – gruba sól morska
- 1-2 łyżki – oliwa
Sposób przygotowania: Kebab jagnięcy po marokańsku
- Przygotowanie – 30 minut
- Marynowanie – 3-8 godz.
- Pieczenie na ruszcie – ok. 15 minut
- Mięso dobrze opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Oczyścić z większych kawałków tłuszczu; pokroić na grubą kostkę ok. 2 cm.
- W sporym naczyniu wymieszać wszystkie składniki zaprawy; dodać pokrojone mięso.
- Każdy kawałek mięsa musi być dobrze natarty zaprawą.
- Tak przygotowane mięso szczelnie przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Przynajmniej pół godziny przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, by na wskroś doszło do temperatury otoczenia.
- Kawałki mięsa nadziać na metalowe szpadki lub szpilki.
- Piec na mocno rozgrzanym grillu, bezpośrednio nad węglami.
- Co chwilę obracać kebaby szczypcami tak, żeby mięso dobrze się opiekło ze wszystkich stron, ale nie spalilło.
- Piec łącznie 12-16 minut, według smaku i zależnie od gatunku (twardości) mięsa.
- Jeśli ktoś lubi, podawać z ostrymi sosami marokańskimi oraz z pitą i sałatką pietruszkowo-pomidorową.