Steki

Fragment z (wyczerpanej) książki Danuty Łebkowskiej i Marka Łebkowskiego – Encyklopedia sztuki kulinarnej, tomik 28: „cielęcina i wołowina”, Wydawnictwo TENTEN, Warszawa, 1993.

Angielskie słowo steak oznacza ucięty kawałek, zaś beefsteak – ucięty kawałek wołowiny, nie tylko polędwicy. Jego kariera rozpoczęła się w Ameryce. Najpierw przyrządzano go na rożnie, potem na grillu. Stosuje się dwie metody cięcia mięsa na tę potrawę: francuską i amerykańską. Steki według metody francuskiej są przykrawane bez kości, z polędwicy, rumsztyku i antrykotu, natomiast amerykański stek wykrawa się z rostbefu i polędwicy wraz z kością, lub z samego rostbefu z kością.

Stek z antrykotu – to kawałek mięsa odcięty z całego antrykotu wraz z kością, grubości 5 do 7,5 cm. Piecze się, a następnie kroi w plastry i podaje z sosem własnym, musztardowym, maderowym lub bearneńskim. W Polsce z antrykotu wykrawa się rozbratle.

Steki (3)

Porterhouse – stek z rostbefu z kością, gruby na 2,5 lub 5 cm. Piecze się przede wszystkim na grillu lub w piecu, można smażyć na patelni. Stek z rostbefu bez kości ma różne nazwy: prime rib steakrib eye steaksirlion steak. Grubość 2-3 cm. Można piec na grillu lub smażyć.

Steki (1)

T-bone steak – to stek z rostbefu z kością, od którego nie oddzielono polędwicy. Po jednej stronie kości znajduje się polędwica, po drugiej rostbef. Grubość 2,5 cm. Trudny do ucięcia bez piły. Piecze się na grillu lub smaży na patelni.

Steki (5)

Stek z rumsztyku ma 2,5 lub 5 cm grubości i waży do 250 g. Smaży się na tłuszczu, w czasie pieczenia na grillu zwilża się tłuszczem.

Steki (6)

Okrągły stek z udźca wykrawa się z dolnej części udźca. Grubość około 2,5 cm. W piekarniku można piec większy kawałek udżca, po upieczeniu dzieli się go na odpowiednie plastry.

Steki (4)

Prostokątny stek z udźca wykrawa się z górnej części udźca. Jeżeli się go piecze, to odkrawa się większy kawałek i po upieczeniu dzieli na odpowiednie plastry. Na grillu lub na patelni przyrządza się steki o grubości nie większej niż 2,5 do 5 cm. 

Weber Classic Kettle Grill Węglowy, Czarny, 47cm

  • Stabilny uchwyt duroplastyczny z ochroną przed wysoką temperaturą na pokrywie
  • Izolowany zawór wentylacyjny z aluminium, uchwyt duroplastowy na kotle z przedłużonymi uchwytami
748,20 PLN
Kup na amazon