Cukinia z rusztu

Większość przepisów na cukinię pochodzi z południowej Europy i północnej Afryki (Maroko) ale i w naszym kraju staje się ona coraz bardziej popularna. Młoda nie wymaga specjalnych przygotowań, nie trzeba jej obierać ani patroszyć – wystarczy dobrze umyć, obciąć końce, przekroić na pół lub w plastry, posolić, posmarować oliwą i – ciach! – na grill. A krótka 'kąpiel’ w zaprawie z czosnku, octu i oliwy sprawi, że na ruszcie cukinia nabierze specjalnego charakteru.

Tak przygotowaną cukinię można podawać osobno, jako dodatek do mięsa, albo wkroić do jarzynowej sałatki (np. razem z grillowaną papryką i bakłażanem) i doprawić pietruszką, sokiem cytrynowym i przyprawami.

Składniki:

4 porcje
  • 2-3 szt. – cukinia
  • 2 ząbki – czosnek
  • 2 łyżki – oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka – ocet winny
  • Gruboziarnista sól, świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania: Cukinia z rusztu

  • Przygotowanie – 5 minut
  • Pieczenie na ruszcie – 8-12 minut
  1. Cukinie dobrze umyć, pokroić w plastry grubości 0,5 – 1 cm, zamoczyć na kilka minut w zaprawie z oliwy, zmiażdżonego czosnku, soli, pieprzu i octu winnego (lub balsamicznego).

  2. Na średnio rozgrzanym grillu (ruszt posmarowany tłuszczem!) piec po 2 minuty z każdej strony, tak żeby odbiła się kratka.

  3. Przełożyć na nieco chłodniejsze miejsce grilla albo na górną półkę (jeśli taka jest), by przez następne 10 minut jarzyna dogotowała się w cieple, ale nie przypalała.

WARIANTY

Znawcy sugerują posypanie plastrów cukinii suszonym oregano i miętą, a w wersji arabskiej – mielonym kuminem (kmin rzymski) i kolendrą.