Żeberka - cierpliwość nagrodzona

Żeberka, wiadomo, wolno je nam jeść niezbyt często, może tylko raz, dwa razy w sezonie, no bo strasznie tłuste, wieprzowina, niby wszystko, co najgorsze… Ale – co za smak! Kiedyś w Chicago trzech zgłodniałych artystów z Polski wynalazło niepozorną knajpę, gdzie uraczono nas niezwykłej klasy żeberkami. Jedliśmy, że tylko „uszy sie trzęsły”. A Wojtek pytał w kółko: wszystko wiem, tylko z czego zrobiona ta „bejca”?… Poniżej znajdziecie wszystkie szczegóły.

Składniki:

4-6 porcji
  • 1-2 kg – żeberka wieprzowe tylne
Marynata:
  • Sok jabłkowy z dodatkiem soku z cytryny
Przyprawa
  • 1/4 szklanki – ciemny cukier
  • 1/4 szklanki – słodka papryka
  • 2 łyżki – czosnek sproszkowany
  • 2 łyżki – sproszkowana cebula
  • 1 łyżka – pieprz kajeński
  • 3 łyżeczki – czarny pieprz
  • 3 łyżeczki – grubo mielona sól
Sos BBQ
  • 2 szklanki – ketchup
  • 1/4 szklanki – ocet winny lub owocowy
  • 1/4 szklanki – sos Worcestershire
  • 1/4 szklanki – – ciemny cukier
  • 2 łyżki – musztarda
  • 1 łyżeczka – sos Tabasco
  • 1/2 łyżeczki – mielony czarny pieprz
Uwagi: Potrzebny będzie ruszt z przykryciem, wystarczająco duży, żeby piec żeberka metodą pośrednią.

Sposób przygotowania: Żeberka - cierpliwość nagrodzona

  • przygotowanie – 45 minut
  • marynowanie – 6 godz.
  • pieczenie na ruszcie – ok. 1.5-2 godziny
Zeberka-cierpliwosc nagrodzona (9)
    1. Żeberka opłukać starannie pod bieżącą wodą, osuszyć. Sciągnąć błonę od strony kości.

    2. Przygotować zalewę z soku jabłkowego. Żeberka umieścić w mocnym worku plastikowym lub naczyniu z przykryciem, zalać płynem. Marynować przez noc w lodówce. O ile to możliwe, co jakiś czas poruszać zawartością tak, żeby płyn dotarł do wszystkich zakamarków mięsa.

    3. Wyjąć żeberka z zalewy, osuszyć. Płyn zachować!

    4. Natrzeć żeberka z obu stron suchą miksturą paprykowo-pieprzową. Zawinąć w plastik, odłożyć na minimum godzinę.

    5. Grill przygotować do pieczenia pośredniego – węgle rozsuniete na boki, w centrum tacka z pozostałością zalewy, plus trochę piwa lub soków (ważne, żeby tacka nie wyschła, nie przypaliła się – w razie potrzeby dolać po prostu wody). Na węgle dodawać co jakiś czas namoczone wcześniej kawałeczki aromatycznego drewna (n.p. olchy, jabłoni lub wiśni.)

    6. Żeberka podzielić na części tak, żeby udało się je ułożyć nad tacką z parujacymi sokami. Piec w niezbyt wysokiej temparaturze (300 F / 150 C), pod przykryciem, w oparach dymu, przez ok. 45 minut z każdej strony, co kwadrans polewająć żeberka piwem lub sokiem. Poza momentami zwilżania mięsa lepiej nie zaglądać za często pod pokrywę!

    7. Przygotować sos BBQ, mieszając wszystkie składniki w rondelku na wolnym ogniu.

    8. Posmarować żeberka sosem, piec jeszcze 15 minut; odwrócić, znowu posmarować, piec następny kwadrans.

    9. Zdjąć mięso z rusztu, zawinąć w folię aluminiową, zostawić w spokoju na 10-15 minut. Podawać żeberka pokrojone na cząstki z jedną lub dwiema kostkami, pamietając o dużej ilości serwetek niezbędnych przy obgryzaniu smakowitości tłustych i lepiących się do palców i ust. Pyszne z surówką z młodej kapusty z dodatkiem marchewki i jabłka.