Żeberka - cierpliwość nagrodzona
Żeberka, wiadomo, wolno je nam jeść niezbyt często, może tylko raz, dwa razy w sezonie, no bo strasznie tłuste, wieprzowina, niby wszystko, co najgorsze… Ale – co za smak! Kiedyś w Chicago trzech zgłodniałych artystów z Polski wynalazło niepozorną knajpę, gdzie uraczono nas niezwykłej klasy żeberkami. Jedliśmy, że tylko „uszy sie trzęsły”. A Wojtek pytał w kółko: wszystko wiem, tylko z czego zrobiona ta „bejca”?… Poniżej znajdziecie wszystkie szczegóły.
Składniki:
4-6 porcji
- 1-2 kg – żeberka wieprzowe tylne
- Sok jabłkowy z dodatkiem soku z cytryny
Przyprawa
- 1/4 szklanki – ciemny cukier
- 1/4 szklanki – słodka papryka
- 2 łyżki – czosnek sproszkowany
- 2 łyżki – sproszkowana cebula
- 1 łyżka – pieprz kajeński
- 3 łyżeczki – czarny pieprz
- 3 łyżeczki – grubo mielona sól
Sos BBQ
- 2 szklanki – ketchup
- 1/4 szklanki – ocet winny lub owocowy
- 1/4 szklanki – sos Worcestershire
- 1/4 szklanki – – ciemny cukier
- 2 łyżki – musztarda
- 1 łyżeczka – sos Tabasco
- 1/2 łyżeczki – mielony czarny pieprz
Uwagi: Potrzebny będzie ruszt z przykryciem, wystarczająco duży, żeby piec żeberka metodą pośrednią.
Sposób przygotowania: Żeberka - cierpliwość nagrodzona
- przygotowanie – 45 minut
- marynowanie – 6 godz.
- pieczenie na ruszcie – ok. 1.5-2 godziny
-
- Żeberka opłukać starannie pod bieżącą wodą, osuszyć. Sciągnąć błonę od strony kości.
- Przygotować zalewę z soku jabłkowego. Żeberka umieścić w mocnym worku plastikowym lub naczyniu z przykryciem, zalać płynem. Marynować przez noc w lodówce. O ile to możliwe, co jakiś czas poruszać zawartością tak, żeby płyn dotarł do wszystkich zakamarków mięsa.
- Wyjąć żeberka z zalewy, osuszyć. Płyn zachować!
- Natrzeć żeberka z obu stron suchą miksturą paprykowo-pieprzową. Zawinąć w plastik, odłożyć na minimum godzinę.
- Grill przygotować do pieczenia pośredniego – węgle rozsuniete na boki, w centrum tacka z pozostałością zalewy, plus trochę piwa lub soków (ważne, żeby tacka nie wyschła, nie przypaliła się – w razie potrzeby dolać po prostu wody). Na węgle dodawać co jakiś czas namoczone wcześniej kawałeczki aromatycznego drewna (n.p. olchy, jabłoni lub wiśni.)
- Żeberka podzielić na części tak, żeby udało się je ułożyć nad tacką z parujacymi sokami. Piec w niezbyt wysokiej temparaturze (300 F / 150 C), pod przykryciem, w oparach dymu, przez ok. 45 minut z każdej strony, co kwadrans polewająć żeberka piwem lub sokiem. Poza momentami zwilżania mięsa lepiej nie zaglądać za często pod pokrywę!
- Przygotować sos BBQ, mieszając wszystkie składniki w rondelku na wolnym ogniu.
- Posmarować żeberka sosem, piec jeszcze 15 minut; odwrócić, znowu posmarować, piec następny kwadrans.
- Zdjąć mięso z rusztu, zawinąć w folię aluminiową, zostawić w spokoju na 10-15 minut. Podawać żeberka pokrojone na cząstki z jedną lub dwiema kostkami, pamietając o dużej ilości serwetek niezbędnych przy obgryzaniu smakowitości tłustych i lepiących się do palców i ust. Pyszne z surówką z młodej kapusty z dodatkiem marchewki i jabłka.