Azjatycki kurczak na szybko

To jest zupełnie ekspresowa wersja kurczaka po tajsku: dość ostra zalewa skraca czas marynowania, rozpłaszczone mięso piecze się na ruszcie w kilka minut. Przepis jest nieco zmodyfikowaną wersją dania Kai Yang serwowanego przez torontońską restaurację Young Thailand. Pokrojonego w wąskie paski kurczaka podaje się z zieloną sałatą, ogórkiem, może być oczywiście ryż. Do tego – czemu nie?! – kieliszek białego wina.

Składniki:

4 porcje
  • 4 szt. – piersi kurczaka (bez skóry, bez kości)
  • 4 ząbki – czosnek, drobno posiekany lub zmiażdżony
  • 2 łyżki – sos sojowy
  • 2 łyżki – sok z limonki
  • 1 łyżka – cukier (najlepiej brązowy)
  • 1 łyżka – oliwa
  • czarny pieprz, świeżo mielony

Do dekoracji: zielona sałata, pokrojony w plasterki świeży ogórek, paseczki cienko skrojonej połówki czerwonej papryki, świeża nać kolendry, itp.

Sposób przygotowania: Azjatycki kurczak na szybko

  • Przygotowanie – 20 minut
  • Marynowanie – 25- 60 minut
  • Pieczenie na ruszcie – ok. 8 minut
    1. Piersi kurczaka dobrze umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z tłuszczu i błonek.

    2. Ułożyć mięso między dwiema wartwami plastikowej folii i rozbić kuchennym tłuczkiem na plastry grubości 1 cm.

    3. Zmieszać czosnek, sos, sok, cukier i oliwę, przyprawić pieprzem. Zalać mięso w naczyniu porcelanowym lub w szczelnym plastikowym worku, zadbać o to, żeby mięso ze wszystkich stron było pokryte marynatą.

    4. Marynować ok. 1 godziny w lodówce lub 25 minut w temperaturze otoczenia.

    5. Piec na mocno rozgrzanym grillu – przed położeniem mięsa obowiązkowo przetrzeć ruszt tamponem nasączonym olejem roślinnym.

    6. Po minucie-dwu sprawdzić delikatnie, czy mięso nie przywarło do rusztu. Piec po ok. 4 minuty z każdej strony.

    7. Upieczone mięso przełożyć na czystą deseczkę kuchenną, przykryć na kilka minut folią aluminiową.

    8. Pokroić na 1-centymetrowe paski, ułożyć na półmisku z sałatą, ogórkami, polać sosem, który wyciekł podczas krojenia mięsa, posypać cienko pokrojoną papryką i – ewentualnie – posiekanymi liśćmi kolendry.