Łosoś w zaprawie sezamowej

Ryba na grillu to jest to – wydaje się, że ogień i dym są w stanie wyzwolić z ryby maksimum walorów smakowych.

Steki łososia przygotowuje się podobnie jak steki wołowe. Pierwszy krok to nacieranie z obu stron dobrą oliwą lub roztopionym masłem. Krok drugi to szczodre posypanie gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jesteśmy gotowi do grillowania

Łosoś sam w sobie ma smak łagodnie neutralny, warto więc przyprawić go czymś z charakterem.

W tym przepisie proponujemy smarowanie ryby – już na ruszcie – miksturą cokolwiek egzotyczną, z udziałem oleju sezamowego. Najlepszy jest ciemny, o głębokiem zapachu orzechowym, – trzeba go szukać w sklepach z produktami azjatyckimi, unikać podróbek europejskich czy amerykańskich. Mała buteleczka wystarczy do wielu potraw i przepisów dalekowschodnich – warto więc kupić olej dobrego gatunku.

Składniki:

4 porcje
  • 4 steki – łosoś
  • 1 łyżka – oliwa
  • Sól morska
  • Czarny pieprz, świeżo mielony

Glazura:

  • 2 łyżki – musztarda typu Dijon
  • 3 łyżki – brązowy cukier
  • 2 łyżki – sos sojowy
  • 1 łyżeczka – olej sezamowy

Sposób przygotowania: Łosoś w zaprawie sezamowej

  • Przygotowanie – 15 minut
  • Pieczenie na ruszcie – ok. 12 minut
Losos w zaprawie sezamowej (3)
  1. Wymieszać w miseczce cukier, musztardę, sos sojowy i olej sezamowy. Odstawić.

  2. Steki łososia dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. Posmarować oliwą i obficie posypać pieprzem i solą.

  3. Grill powinien być dobrze rozgrzany (225-230°C); ruszt przetrzeć tamponem nasączonym olejem roślinnym.

  4. Położyć steki na ruszcie, po wierzchu posmarować miksturą sojowo-sezamową, zakryć grill. Po 2 minutach można przekręcić porcje ryby o 60-90 stopni, żeby odbiła sie ładna kratka.

  5. Po 6 minutach przy pomocy łopatki i szczypiec przewrócić steki na drugą stronę, posmarować z wierzchu miksturą sojowo-sezamową.

  6. Łączny czas pieczenia steków łososia zależy od ich grubości: stek 1-1,5 cm – razem 6-8 minut; steki grubsze, 2,5-3 cm – łącznie ok. 12-14 minut.

  7. Podawać z kawałkami cytryny.