Łosoś w zaprawie sezamowej
Ryba na grillu to jest to – wydaje się, że ogień i dym są w stanie wyzwolić z ryby maksimum walorów smakowych.
Steki łososia przygotowuje się podobnie jak steki wołowe. Pierwszy krok to nacieranie z obu stron dobrą oliwą lub roztopionym masłem. Krok drugi to szczodre posypanie gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jesteśmy gotowi do grillowania
Łosoś sam w sobie ma smak łagodnie neutralny, warto więc przyprawić go czymś z charakterem.
W tym przepisie proponujemy smarowanie ryby – już na ruszcie – miksturą cokolwiek egzotyczną, z udziałem oleju sezamowego. Najlepszy jest ciemny, o głębokiem zapachu orzechowym, – trzeba go szukać w sklepach z produktami azjatyckimi, unikać podróbek europejskich czy amerykańskich. Mała buteleczka wystarczy do wielu potraw i przepisów dalekowschodnich – warto więc kupić olej dobrego gatunku.
Składniki:
- 4 steki – łosoś
- 1 łyżka – oliwa
- Sól morska
- Czarny pieprz, świeżo mielony
Glazura:
- 2 łyżki – musztarda typu Dijon
- 3 łyżki – brązowy cukier
- 2 łyżki – sos sojowy
- 1 łyżeczka – olej sezamowy
Sposób przygotowania: Łosoś w zaprawie sezamowej
- Przygotowanie – 15 minut
- Pieczenie na ruszcie – ok. 12 minut
- Wymieszać w miseczce cukier, musztardę, sos sojowy i olej sezamowy. Odstawić.
- Steki łososia dobrze opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. Posmarować oliwą i obficie posypać pieprzem i solą.
- Grill powinien być dobrze rozgrzany (225-230°C); ruszt przetrzeć tamponem nasączonym olejem roślinnym.
- Położyć steki na ruszcie, po wierzchu posmarować miksturą sojowo-sezamową, zakryć grill. Po 2 minutach można przekręcić porcje ryby o 60-90 stopni, żeby odbiła sie ładna kratka.
- Po 6 minutach przy pomocy łopatki i szczypiec przewrócić steki na drugą stronę, posmarować z wierzchu miksturą sojowo-sezamową.
- Łączny czas pieczenia steków łososia zależy od ich grubości: stek 1-1,5 cm – razem 6-8 minut; steki grubsze, 2,5-3 cm – łącznie ok. 12-14 minut.
- Podawać z kawałkami cytryny.