Kurczak w stylu tajskim

Marynata zastosowana w tym przepisie hołduje dalekowschodniej zasadzie łączenia pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, ostrego i gorzkiego. Piersi kurczaka uzyskują w tej zalewie intrygujący, zdecydowany smak. I uwaga: nie ma w niej żadnych tłuszczów, nawet grama oliwy!

Mięso tak przyrządzone jest doskonałe również na zimno, na drugi dzień, na przykład – cienko pokrojone – jako dodatek do sałaty.

Zamiast klasycznego dla Dalekiego Wschodu ryżu – proponujemy pieczone ziemniaki z solą, masłem i śmietaną (lub tzatziki) oraz piklowane buraczki. Gotowanie ryżu przy równoczesnym zajmowaniu się grillem może być (dla nowicjusza) cokolwiek rozpraszające, a dzięki śmietanie i buraczkom na talerzu pojawiło się też więcej elementów wilgotnych.

Składniki:

4-6 porcje
  • 4-6 – piersi kurczka, bez skóry i kości
  • 1 łyżka – otarta skórka limonki (lime)- (15 ml)
  • 1/3 szklanki – sok z limonki lub cytryny – 75 ml
  • 1/4 szklanki – sos rybny – 50 ml
  • 3 łyżki – brązowy cukier – 50 ml
  • 2 łyżki – keczup – 25 ml
  • 2 łyżki – sos hoisin – 25 ml
  • 1 łyżka – imbir drobno posiekany – 15 ml
  • 1 łyżka – papryczka chili (jalapeno lub inna średnio ostra) – 15 ml
  • 2 ząbki – czosnek, zmiażdżony

Sposób przygotowania: Kurczak w stylu tajskim

  • Przygotowanie marynaty – 15 minut
  • Marynowanie – od 1 do 4 godzin
  • Pieczenie na ruszcie – ok. 12-14 minut
Kurczak w stylu tajskim (5)
  1. Dobrze wymieszać skórkę z limonki, sok, sos rybny, cukier, keczup, sos hoisin, posiekane jalapeno i zmiażdżony czosnek; odstawić na kwadrans.

  2. Piersi kurczaka umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z tłuszczu i błonek.

  3. W sporym naczyniu szklanym lub porcelanowym porcje mięsa zanurzać w marynacie, dbając o to, żeby ze wszystkich stron były dobrze pokryte miksturą. Marynować można w lodówce przez 4 godziny lub nawet dłużej. Zależnie od sytuacji można spróbować metody przyspieszonej i marynować mięso tylko przez 3-4 kwadranse, ale za to w temperaturze pokojowej.

  4. Grill przygotować na pieczenie bezpośrednie, w wysokiej temperaturze. Tuż przed pieczeniem przetrzeć grill złożonym poczwórnie kawałkim papierowego ręcznika, umoczonym w tłuszczu roślinnym. (Delikatne mięso kurczaka bardzo łatwo na grillu wysuszyć na wiór. Inne możliwe nieszczęście to przywarcie mięsa do rusztu.)

  5. Marynowane piersi kurczaka piec po 6-7 minut z każdej strony. Po pierwszej minucie pieczenia dobrze jest szczypcami przekręcić każdą porcję o 60-90 stopni. To da nam pewność, że nie przywarło do rusztu, a na dodatek w ten sposób uzyskamy atrakcyjne odbicie kratki grilla…

  6. Piersi kurczaka są upieczone wówczas, gdy wypływa z nich klarowny sok, a przyciskane palcem (lub szczypcami) mięso nie jest już miękkie, lecz ładnie sprężynuje.