Kotlety jagnięce po afgańsku
Afganistan, kraj ze względu na swoje położenie geograficzne przez stulecia targany wojnami, w swej kuchni ma wpływy krzyżujących się wielkich cywilizacji Bliskiego Wschodu, Azji Środkowej, Dalekiego Wschodu.
Ten prosty przepis na kotlety jagnięce marynowane w soku cebulowym nie pochodzi wprost z Kabulu lecz z afgańskiej restauracji w Nowym Jorku, ale to dowodzi jedynie, że dobrze przyprawiona, delikatna jagnięcina z rusztu smakuje tak samo pasterzom i wojownikom w Azji, jak raduje podniebienia „niewiernych” i w Stanach i w Polsce.
Składniki:
4 porcje
- 4 szt. – kotlety jagnięce (comber, antrykot), 100-120 g każdy, grube na 3 cm
- 1/4 łyżeczki – nitki szafranu
- 3/4 kg – cebule białe (soczyste), obrane, pokrojone w ósemki
- 1-2 szt. – średnio ostra papryczka chili (np. jalapeno), drobno posiekana
- 1 łyżeczka – mielona kurkuma (tumeric)
- 2 łyżeczki – sól
- 1 łyżeczka – czarny pieprz
Sposób przygotowania: Kotlety jagnięce po afgańsku
- Przygotowanie – 30 minut
- Marynowanie – min. 2 godziny
- Pieczenie na ruszcie – ok. 12-16 minut
- Mięso opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. Obciąć możliwie jak najwięcej tłuszczu.
- Nitki szafranu skruszyć, zalać łyżką ciepłej wody na kilka minut.
- Cebulę wrzucić do robota, kręcić tak długo, aż cebula zamieni się w wilgotną pulpę.
- Przecisnąć przez sito tak, by uzuskać ok. 2 szklanek gęstego soku.
- Do soku wmieszać szafran, papryczkę chili, kurkumę, sól i pieprz.
- Marynatę wraz z mięsem umieścić w naczyniu niemetalowym lub w plastikowym worku.
- Marynować przez 2-3 godziny – w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Co jakiś czas pomieszać tak, by mięso było równo otoczone płynem.
- Na pół godziny przez pieczeniem wyjąć z lodówki po to, by mięso wróciło do temperatury otoczenia.
- Piec na dobrze rozgrzanym grillu po 6-8 minut z każdej strony.