Kotlety jagnięce po afgańsku

Afganistan, kraj ze względu na swoje położenie geograficzne przez stulecia targany wojnami, w swej kuchni ma wpływy krzyżujących się wielkich cywilizacji Bliskiego Wschodu, Azji Środkowej, Dalekiego Wschodu.

Ten prosty przepis na kotlety jagnięce marynowane w soku cebulowym nie pochodzi wprost z Kabulu lecz z afgańskiej restauracji w Nowym Jorku, ale to dowodzi jedynie, że dobrze przyprawiona, delikatna jagnięcina z rusztu smakuje tak samo pasterzom i wojownikom w Azji, jak raduje podniebienia „niewiernych” i w Stanach i w Polsce.

Składniki:

4 porcje
  • 4 szt. – kotlety jagnięce (comber, antrykot), 100-120 g każdy, grube na 3 cm
  • 1/4 łyżeczki – nitki szafranu
  • 3/4 kg – cebule białe (soczyste), obrane, pokrojone w ósemki
  • 1-2 szt. – średnio ostra papryczka chili (np. jalapeno), drobno posiekana
  • 1 łyżeczka – mielona kurkuma (tumeric)
  • 2 łyżeczki – sól
  • 1 łyżeczka – czarny pieprz
Uwaga: potrzebny jest robot kuchenny

Sposób przygotowania: Kotlety jagnięce po afgańsku

  • Przygotowanie – 30 minut
  • Marynowanie – min. 2 godziny
  • Pieczenie na ruszcie – ok. 12-16 minut
Kotlety jagniece po afgansku (5)
  1. Mięso opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. Obciąć możliwie jak najwięcej tłuszczu.

  2. Nitki szafranu skruszyć, zalać łyżką ciepłej wody na kilka minut.

  3. Cebulę wrzucić do robota, kręcić tak długo, aż cebula zamieni się w wilgotną pulpę.

  4. Przecisnąć przez sito tak, by uzuskać ok. 2 szklanek gęstego soku.

  5. Do soku wmieszać szafran, papryczkę chili, kurkumę, sól i pieprz.

  6. Marynatę wraz z mięsem umieścić w naczyniu niemetalowym lub w plastikowym worku.

  7. Marynować przez 2-3 godziny – w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Co jakiś czas pomieszać tak, by mięso było równo otoczone płynem.

  8. Na pół godziny przez pieczeniem wyjąć z lodówki po to, by mięso wróciło do temperatury otoczenia.

  9. Piec na dobrze rozgrzanym grillu po 6-8 minut z każdej strony.