Cukinia z rusztu
Większość przepisów na cukinię pochodzi z południowej Europy i północnej Afryki (Maroko) ale i w naszym kraju staje się ona coraz bardziej popularna. Młoda nie wymaga specjalnych przygotowań, nie trzeba jej obierać ani patroszyć – wystarczy dobrze umyć, obciąć końce, przekroić na pół lub w plastry, posolić, posmarować oliwą i – ciach! – na grill. A krótka 'kąpiel’ w zaprawie z czosnku, octu i oliwy sprawi, że na ruszcie cukinia nabierze specjalnego charakteru.
Tak przygotowaną cukinię można podawać osobno, jako dodatek do mięsa, albo wkroić do jarzynowej sałatki (np. razem z grillowaną papryką i bakłażanem) i doprawić pietruszką, sokiem cytrynowym i przyprawami.
Składniki:
- 2-3 szt. – cukinia
- 2 ząbki – czosnek
- 2 łyżki – oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka – ocet winny
- Gruboziarnista sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania: Cukinia z rusztu
- Przygotowanie – 5 minut
- Pieczenie na ruszcie – 8-12 minut
- Cukinie dobrze umyć, pokroić w plastry grubości 0,5 – 1 cm, zamoczyć na kilka minut w zaprawie z oliwy, zmiażdżonego czosnku, soli, pieprzu i octu winnego (lub balsamicznego).
- Na średnio rozgrzanym grillu (ruszt posmarowany tłuszczem!) piec po 2 minuty z każdej strony, tak żeby odbiła się kratka.
- Przełożyć na nieco chłodniejsze miejsce grilla albo na górną półkę (jeśli taka jest), by przez następne 10 minut jarzyna dogotowała się w cieple, ale nie przypalała.
WARIANTY
Znawcy sugerują posypanie plastrów cukinii suszonym oregano i miętą, a w wersji arabskiej – mielonym kuminem (kmin rzymski) i kolendrą.