Jaki jest najlepszy węgiel do grilla?

Zdecydowałeś się na kupno grilla węglowego? Doskonała decyzja! Teraz musisz tylko pomyśleć, jaki rodzaj węgla chcesz używać. Z pewnością zadajesz sobie pytanie, który z nich jest najlepszy, prawda?

Węgiel drzewny - najlepszy wybór

Prawda jest taka, że nietrudno jest zdecydować, który węgiel jest najlepszy do grilla. Węgiel drzewny nie ma sobie równych w tym aspekcie. Powstaje on poprzez spalanie drewna dębowego w temperaturze sięgającej 500 stopni Celsjusza bez dostępu do powietrza.

W ten sposób eliminuje się całą wilgotność drewna, dzięki czemu wzrasta wartość opałowa, którą będzie miał później węgiel, a będzie ona dwa razy większa niż drewno posiadało na początku. Oczywiście, proces wytwarzania tego rodzaju węgla jest wolny i trwa około 20 dni.

Węgiel pochodzi z różnych typów drewna. To dębowe jest najbardziej popularne, ale węgiel można również otrzymać z drzewa pomarańczowego, kokosowego lub innych  twardych rodzajów. Każdy ma inną wartość opałową i każdy nadaje się najlepiej do innego rodzaju potraw.

Istnieje także tzw. węgiel mineralny, który wydobywany jest bezpośrednio z kopalni węgla. Dawniej używany był w pociągach, ale obecnie traci on na znaczeniu z uwagi na duże zanieczyszczenie, do którego się przyczynia.

originalmente: quebracho – pero no es muy conocido en Polonia. me hace pensar tambien naranjo y coco – que tampoco son muy accesibles aqui.

Jak znaleźć węgiel drzewny wysokiej jakości?

Prawdę mówiąc, rozróżnienie węgla wysokiej jakości od kiepskiego może być trudne dla laika. Musisz mieć na uwadze, że węgiel, który znajdziesz w supermarketach jest gorszej jakości niż ten, który dostaniesz w specjalistycznych sklepach. Powodem tego jest fakt, że jego masowa produkcja trwa zaledwie kilka godzin, przez co ma mniejszą wartość opałową.

Węgiel wysokiej jakości posiada następujące właściwości:

  • Długotrwałość: Węgiel dobrej jakości pali się długi czas, co sprawia, że jest ekonomicznym rozwiązaniem i wymagającym małego nakładu pracy, ponieważ nie trzeba go ciągle dokładać.
  • Nadaje smaku : Dobry węgiel pomaga w wydobyciu lepszego smaku mięs, ryb i warzyw.
  • Duża wartość opałowa: W grillu, wartość opałowa jest najważniejsza. Im większa, tym lepsza. Węgiel wysokiej jakości osiąga temperaturę nawet 500 stopni, podczas gdy te gorsze gatunkowo – nie osiągają 300 stopni, a to sprawia, że przygotowanie potraw na grillu potrwa dłużej.
  • Większa waga: Waga również może nam wiele powiedzieć o jakości węgla. 3-kilogramowa torba wysokiej jakości węgla zajmuje dwa razy mniej powierzchni niż tej samej wagi torba wypełniona węglem niskiej jakości.

Jak powinno się rozpalić ogień węglem?

Nie jest to coś, co będzie Ci spędzać sen z oczu, ponieważ węgiel jest dużo łatwiejszy w podpaleniu niż by się mogło wydawać. Pamiętaj jednak, że nie powinno się używać żadnego rodzaju podpałki, ponieważ pozostawia ona posmak nafty na daniach.

Używając np. zapalniczki elektrycznej można podpalić węgiel. Dodatkowo można dorzucić szyszek albo wiórów drzewnych, co sprawi, że proces rozpalania będzie być może wolniejszy, ale bezpieczniejszy.

Co jest lepsze - węgiel czy drewno?

Pamiętaj, że węgiel nie przestaje być drewnem, które zostało poddane procesowi ognioodpornemu, aby osiągnąć swoją formę. Jednak istnieją pewne różnice w używaniu tych surowców.

Wartość opałowa węgla jest większa niż drewna. Zatem jeśli posiadasz duży grill, powinien Cię bardziej zainteresowa ten materiał. Dla niektórych mięs zawsze jest lepiej używać węgla niż drewna. Pewne jest, że będzie się on palił dłużej niż drewno i wytrzyma nawet kilka godzin.

Ponadto, na dłuższą metę bardziej opłaca się kupić worek węgla niż drewna. Oczywiście istnieją dania, do których przyrządzania zawsze jest lepiej użyć drewna, ale jeśli chcesz zaoszczędzić, węgiel zawsze będzie najlepszą opcją. 

Lepszy grill otwarty czy zamknięty?

Wiesz już, że pomiędzy grillem otwartym, a zamkniętym jest spora różnica, prawda? Modele zamykane są lepsze do gotowania, ponieważ pokrywa lepiej utrzymuje ciepło i zapewnia większe bezpieczeństwo. Pytanie tylko, na jakie paliwo do niego się zdecydować?

Bez wątpienia, węgiel będzie najlepszym rozwiązaniem. Dzięki temu, że węgiel drzewny jest zdrowszy, dym, który będzie się wydobywać nie będzie tak szkodliwy. Chociaż dużo lepiej jest korzystać z budowanego grilla ogrodowego, nie ma powodu do niepokoju, by używać grilla węglowego. Warto dodać, że jest łatwy w czyszczeniu i pozbywaniu się przyklejonych resztek. 

Powiązane grille: