Argentyński sos Chimichurri

Dla prawdziwego amatora grilla jednym z marzeń jest podróż do Argentyny. Od strony kulinarnej „Boskie Buenos” to wspaniała mieszanka zwyczajów lokalnych z błogosławionym wpływem kuchni europejskiej, m.in. włoskiej (duża imigracja z Italii od końca XIX wieku). Na stole króluje wołowina z grilla, a jednym z najpopularniejszych do niej dodatków jest sos Chimichurri, dalekie echo włoskiej salsa verde. Istnieje wiele wariantów Chimichurri, z rozlicznymi składnikami, ale podstawę stanowią nać pietruszki, czosnek, oliwa i nieco octu. Co zdumiewające, powstaje mieszanina, która wcale nie jest zbyt ostra, nie jest zdominowana ani przez czosnek, ani przez pietruszkę. Chimichurri dodaje wszelkiemu mięsiwu z grilla wspaniały aromat, a jak twierdzą niektórzy*/, również w cudowny sposób „niszczy tłustość mięsa”. Pasuje nie tylko do steków – warto skosztować, jak argentyński sos smakuje z wieprzowiną, kurczakiem, a nawet (tylko ostrożnie!) z rybą z rusztu.

Składniki:

4 porcje – ok. 1 szklanki sosu
  • 1 szt. – pęczek natki pietruszki (płaskolistnej), posiekany
  • 6-8 ząbków – czosnek
  • 1/2 szklanki – oliwa lub olej roślinny dobrego gatunku
  • 1/3 – 1/4 szklanki – ocet winny
  • 1/4 szklanki – woda przegotowana
  • 1 łyżeczka – sól
  • 1/2 łyżeczki – czarny pieprz
Ewentualnie:
  • 1 łyżeczka – świeże oregano, siekane

Sposób przygotowania: Argentyński sos Chimichurri

  • Przygotowanie – 20 minut.
Argentyński sos Chimichurri (2)
  1. Opłukaną i osuszoną zieleninę drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć i utrzeć z solą. Dodać ocet, wodę, pieprz i oregano.
  2.  
  3. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki wolno dodając oliwę. Można posłużyć się elektrycznym blenderem, co sprawi, że sos będzie gładszy, puszysty.
  4.  
  5. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem sprawdzić, czy nie trzeba dodać soli lub pieprzu.

Warianty:
do pietruszki można dodać rownież zieloną kolendrę albo miętę. W niektórych przepisach dodaje się też nieco czerwonej cebuli, a dla amatorów ostrzejszego smaku – również odrobinę skruszonej ostrej papryczki.

UWAGA:
Chimichurri można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku przez ok. 2-3 dni. Trzeba jednak liczyć się z tym, że z czasem sos staje się coraz ostrzejszy.