Konfitura czosnkowa

Przy okazji każdego dłuższego grillowania warto – na boku, z dala od głównego ognia – przyrządzić trochę czosnku duszonego w oliwie – rzecz to doskonała, do użycia wszędzie tam, gdzie przydałoby się trochę czosnku, ale czosnek świeży wydaje się zbyt ostry w smaku… Przykładowe zastosowania: sos (dressing) do zielonej sałaty, dodatki do zimnych mięs, doskonała do chleba pasta z pieczonego czosnku i masła…

Składniki:

4 porcje
  • 2-3 główki – czosnek, podzielony na obrane ząbki
  • 2-3 łyżki – oliwa
  • 2 obrane gałązki – tymianek
  • Sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania: Konfitura czosnkowa

  • Przygotowanie – 8 minut
  • Pieczenie – ok. 45 minut
Konfitura czosnkowa (2) (1)
  1. Obrane ząbki czosnku ułożyć na sporym kawałku folii aluminiowej, polać oliwą, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać.

  2. Dobrze zawiniętą „paczkę” położyć z boku na ruszcie, z dala od bezpośredniego ognia.

  3. Od czasu do czasu poruszyć pakietem z czosnkiem, by się przypadkiem nie przypalił. Piec ok. 45 minut.

  4. Po upieczeniu ostrożnie przełożyć czosnek do słoiczka, dbając o to, żeby nie stracić ani kropli wspaniałej aromatycznej oliwy. Zużyć w ciągu tygodnia, najdalej dwu.