Na finał — brzoskwinie z rusztu

Pod koniec lata na finał udanego popołudnia przy grillu polecamy brzoskwinie z grilla z lodami – deser, który wymaga minimum pracy, a na gościach robi wrażenie nie z tej ziemi.

Składniki:

na 1 porcję
  • 1 dojrzała brzoskwinia, przekrojona na pół, pestka usunięta
  • Topione masło (do posmarowania surowego owocu)
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • Lody, najlepiej waniliowe

Sposób przygotowania: Na finał — brzoskwinie z rusztu

  • Przygotowanie potrawy – 5 minut
  • Pieczenie na ruszcie – 5-10 minut
Na finał — brzoskwinie z rusztu (2)
  1. Połówki brzoskwiń delikatnie posmarowane od wewnątrz masłem położyć na dobrze oczyszczonym grillu (stroną przecięcia w dół).

  2. Piec minutę-dwie, aż zaznaczy się wyraźnie kratka grilla.

  3. Odwrócić, we wgłębienia po pestkach nasypać odrobinę cukru.

  4. Piec tak długo, aż owoce bedą zupełnie miękkie, a cukier rozpuszczony.

  5. Podawać z lodami.