Na finał — brzoskwinie z rusztu
Pod koniec lata na finał udanego popołudnia przy grillu polecamy brzoskwinie z grilla z lodami – deser, który wymaga minimum pracy, a na gościach robi wrażenie nie z tej ziemi.
Składniki:
na 1 porcję
- 1 dojrzała brzoskwinia, przekrojona na pół, pestka usunięta
- Topione masło (do posmarowania surowego owocu)
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- Lody, najlepiej waniliowe
Sposób przygotowania: Na finał — brzoskwinie z rusztu
- Przygotowanie potrawy – 5 minut
- Pieczenie na ruszcie – 5-10 minut
- Połówki brzoskwiń delikatnie posmarowane od wewnątrz masłem położyć na dobrze oczyszczonym grillu (stroną przecięcia w dół).
- Piec minutę-dwie, aż zaznaczy się wyraźnie kratka grilla.
- Odwrócić, we wgłębienia po pestkach nasypać odrobinę cukru.
- Piec tak długo, aż owoce bedą zupełnie miękkie, a cukier rozpuszczony.
- Podawać z lodami.