Marynowanie

Dla miękkości i dla zapachu Marynowanie Jak mawiał pewien kucharz-mędrzec, są na świecie tylko dwa rodzaje mięs: twarde i miękkie. Zazwyczaj zależy to od części zwierzęcia, z ktorej mięso pochodzi. Im bardziej mięśnie były w użyciu, tym mięso jest twardsze, bardziej włókniste. Zależnie więc od tego, z jakim kawałkiem mięsa mamy do czynienia, inna będzie strategia przygotowania go na ruszt. […]

Marynowanie Read More »

Różne techniki przygotowania ognia | Grill i barbecue

Różne techniki przygotowania ognia | Grill i barbecue Technika grill – metoda bezpośrednia – dwie strefy termiczne Nawet na małym grillu warto rozłożyć węgle (brykiety) tak, żeby powstały dwie strefy o różnej temperaturze: jedna bardzo gorąca, a druga nieco łagodniejsza. Można to uzyskać w ten sposób, że z jednej strony paleniska będziemy mieli więcej węgla,

Różne techniki przygotowania ognia | Grill i barbecue Read More »

Grill lub barbecue – czymróżnią się te techniki?

Grill, barbecue – czym różnią się te techniki Dobrze i klarownie – naszym zdaniem – ujmują rzecz autorzy książki „Smoke & Spice” – Cheryl Alters Jamison i Bill Jamison. Według nich kwintesencją prawdziwego barbecue jest przyrządzanie mięsa lub ryby w stosunkowo niskiej temperaturze i przy udziale dymu z drewna. Piszą, że w klasycznym barbecue temperatura powinna być nieznacznie wyższa

Grill lub barbecue – czymróżnią się te techniki? Read More »

Argentyński sos Chimichurri

Argentyński sos Chimichurri Dla prawdziwego amatora grilla jednym z marzeń jest podróż do Argentyny. Od strony kulinarnej „Boskie Buenos” to wspaniała mieszanka zwyczajów lokalnych z błogosławionym wpływem kuchni europejskiej, m.in. włoskiej (duża imigracja z Italii od końca XIX wieku). Na stole króluje wołowina z grilla, a jednym z najpopularniejszych do niej dodatków jest sos Chimichurri,

Argentyński sos Chimichurri Read More »

Konfitura czosnkowa

Konfitura czosnkowa Przy okazji każdego dłuższego grillowania warto – na boku, z dala od głównego ognia – przyrządzić trochę czosnku duszonego w oliwie – rzecz to doskonała, do użycia wszędzie tam, gdzie przydałoby się trochę czosnku, ale czosnek świeży wydaje się zbyt ostry w smaku… Przykładowe zastosowania: sos (dressing) do zielonej sałaty, dodatki do zimnych

Konfitura czosnkowa Read More »

Szparagi à la Steve

Szparagi à la Steve Szparagi to pierwsze świeże warzywa późnej wiosny, specjalnie wyczekiwane a zarazem łatwe do przyrządzenia. Legion ich zwolenników rośnie z roku na rok. Z pewnością ze względu na wykwintny smak, ale pewnie też dlatego, iż uważane są za łagodny afrodyzjak. Szparagi najczęściej gotuje się krótko na parze, ale my lubimy je najbardziej

Szparagi à la Steve Read More »

Łosoś na desce w zieleninie

Łosoś na desce w zieleninie Rozgrzane drewno dodaje rybie wspaniałego aromatu – to po pierwsze. Po drugie, ryba na desce nie przypala się, nie przywiera do kratki grilla i nie trzeba jej odwracać, zatem – i przyjemnie, i pożytecznie. Dzisiejszy przepis (podpatrzony u kanadyjskiego mistrza grilla, Teda Readera) jest wspaniały również dlatego, że gwarantuje, iż

Łosoś na desce w zieleninie Read More »

Łosoś na (cedrowej) desce

Łosoś na (cedrowej) desce Ten spoób pieczenia ryby na ogniu to wynalazek amerykańskich Indian. Subtelny zapach dymu i rozgrzanego drewna udziela się każdemu rodzajowi grillowanej żywności: rybie, mięsu, drobiowi, warzywom. Jeśli gdzieś znajdziecie dobrze wysuszony (ale nigdy nie nasączany żadnymi chemikaliami!) kawałek deski z czerwonego cedru – macie już właściwie wszystko, co potrzeba. W zastępstwie

Łosoś na (cedrowej) desce Read More »

Łosoś w zaprawie sezamowej

Łosoś w zaprawie sezamowej Ryba na grillu to jest to – wydaje się, że ogień i dym są w stanie wyzwolić z ryby maksimum walorów smakowych. Steki łososia przygotowuje się podobnie jak steki wołowe. Pierwszy krok to nacieranie z obu stron dobrą oliwą lub roztopionym masłem. Krok drugi to szczodre posypanie gruboziarnistą solą i świeżo

Łosoś w zaprawie sezamowej Read More »

Filety pstrąga w ziołach

Filety pstrąga w ziołach Filet ryby z rusztu to murowany sukces nawet w wykonaniu początkującego adepta sztuki grilla. Pieczenie trwa kilka minut, nie wymaga ani zbyt długich przygotowań, ani żadnych wyszukanych składników. Warunkiem koniecznym jest natomiast absolutnie świeża ryba. Sztuczki z ostrymi przyprawami czy intensywnym dymem nie pomogą – filety pstrąga czy łososia muszą być

Filety pstrąga w ziołach Read More »

Kotlety jagnięce po afgańsku

Kotlety jagnięce po afgańsku Afganistan, kraj ze względu na swoje położenie geograficzne przez stulecia targany wojnami, w swej kuchni ma wpływy krzyżujących się wielkich cywilizacji Bliskiego Wschodu, Azji Środkowej, Dalekiego Wschodu. Ten prosty przepis na kotlety jagnięce marynowane w soku cebulowym nie pochodzi wprost z Kabulu lecz z afgańskiej restauracji w Nowym Jorku, ale to

Kotlety jagnięce po afgańsku Read More »

Kebab jagnięcy po marokańsku

Kebab jagnięcy po marokańsku Opiekane nad ogniem nadziane na patyk małe porcje przyprawionego mięsa – to najprostsza i najbardziej rozpowszechniona forma grilla na świecie. W tym przepisie polecamy kebab z jagnięciny w kombinacji ziół i przypraw wziętej z kuchni marokańskiej – powstaje potrawa nadal bardzo prosta w przygotowaniu, a równocześnie niebanalna. Jagnięcina tak marynowana przez

Kebab jagnięcy po marokańsku Read More »

Hamburgery – standard amerykański

Hamburgery – standard amerykański To najpopularniejsze danie z grilla bardzo często wychodzi wysuszone, twarde, mało smaczne. Nie lepiej zdarza się w sieciach „fast food”. Zwiędła bułka z suchym sznycelkiem! – tak trafnie określiła ów produkt dystyngowana dama z Polski kosztując swego pierwszego hamburgera na ziemi amerykańskiej. Trafiła fatalnie, bo hamburgery mogą być znakomite. Ważny jest dobór mięsa:

Hamburgery – standard amerykański Read More »

Cukinia z rusztu

Cukinia z rusztu Większość przepisów na cukinię pochodzi z południowej Europy i północnej Afryki (Maroko) ale i w naszym kraju staje się ona coraz bardziej popularna. Młoda nie wymaga specjalnych przygotowań, nie trzeba jej obierać ani patroszyć – wystarczy dobrze umyć, obciąć końce, przekroić na pół lub w plastry, posolić, posmarować oliwą i – ciach!

Cukinia z rusztu Read More »

Steki

Steki Fragment z (wyczerpanej) książki Danuty Łebkowskiej i Marka Łebkowskiego – Encyklopedia sztuki kulinarnej, tomik 28: „cielęcina i wołowina”, Wydawnictwo TENTEN, Warszawa, 1993. Angielskie słowo steak oznacza ucięty kawałek, zaś beefsteak – ucięty kawałek wołowiny, nie tylko polędwicy. Jego kariera rozpoczęła się w Ameryce. Najpierw przyrządzano go na rożnie, potem na grillu. Stosuje się dwie metody cięcia mięsa na tę

Steki Read More »

Stek wołowy z masłem Roquefort

Stek wołowy z masłem Roquefort Stek z rusztu to dla amatorów grilla coś jak Mercedes dla miłosników motoryzacji – klasa sama dla siebie, tradycja, prostota, konserwatywna elegancja. Przygotowanie dobrego steku nie zajmuje wiele czasu, a smak jest niepowtarzalny. Można go jeść bez żadnych dodatków, po prostu z sałatą i pieczonymi ziemniakami z solą i śmietaną.

Stek wołowy z masłem Roquefort Read More »

Polędwica z sosem kubańskim

Polędwica z sosem kubańskim Wieprzowina tradycyjnie dobrze smakuje w słodko-kwaśnej oprawie – sporo takich przepisów mamy w kuchni polskiej. Tutaj proponujemy coś podobnego, ale w wersji egzotycznej, tropikalnej. Na Karaibach mięso jest zazwyczaj bardzo drogie, więc tamtejsi kucharze celebrują je specjalnie, podają w kombinacji owoców, ziół i przypraw Południa… Mojo własnej roboty Marynata i sos mojo (mo-ho) pasuje

Polędwica z sosem kubańskim Read More »

Schabowy z solanki

Schabowy z solanki Marynowanie mięsa w solance sprawia, że staje się ono bardziej soczyste i bardziej odporne na wysuszenie podczas grillowania. Teoria jest następująca: jeśli natrzeć suchą powierzchnię mięsa solą i zostawić na dłużej, to sól będzie akumulować wilgoć z tkanek mięsa. Co gorsza, przez odparowanie wody na powierzchni sól będzie bez ustanku „wysysać” wilgoć

Schabowy z solanki Read More »

Łopatka w strzępach

Łopatka w strzępach Nawet w samym tylko stanie Karolina Północna nie ma zgody co do tego, jak należy przyprawiać wolniutko pieczoną wieprzowinę, która robi się tak miękka, że nie trzeba jej nawet siekać – wystarczą dwa widelce, żeby rozdrobnić mięso. W zachodniej części stanu używa się sosów z dodatkiem keczupu, ale na wschodzie, gdzie stosuje się

Łopatka w strzępach Read More »

Nadziewane piersi kurczaka

Nadziewane piersi kurczaka Piersi kurczaka – świetne, chude, czyste mięso – często na grillu wychodzi jednak fatalnie: bardzo łatwo je niechcący wysuszyć, albo znów – gdy pieczemy je za krótko – może się okazać jeszcze surowe w środku. Łatwym i pewnym sposobem jest więc nadzianie filetu czymś aromatycznym, wilgotnym i lekko kwaskowatym. Naszą wielokroć wypróbowaną

Nadziewane piersi kurczaka Read More »

Kurczak w stylu tajskim

Kurczak w stylu tajskim Marynata zastosowana w tym przepisie hołduje dalekowschodniej zasadzie łączenia pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, ostrego i gorzkiego. Piersi kurczaka uzyskują w tej zalewie intrygujący, zdecydowany smak. I uwaga: nie ma w niej żadnych tłuszczów, nawet grama oliwy! Mięso tak przyrządzone jest doskonałe również na zimno, na drugi dzień, na przykład –

Kurczak w stylu tajskim Read More »

Żeberka – cierpliwość nagrodzona

Żeberka – cierpliwość nagrodzona Żeberka, wiadomo, wolno je nam jeść niezbyt często, może tylko raz, dwa razy w sezonie, no bo strasznie tłuste, wieprzowina, niby wszystko, co najgorsze… Ale – co za smak! Kiedyś w Chicago trzech zgłodniałych artystów z Polski wynalazło niepozorną knajpę, gdzie uraczono nas niezwykłej klasy żeberkami. Jedliśmy, że tylko „uszy sie

Żeberka – cierpliwość nagrodzona Read More »

Azjatycki kurczak na szybko

Azjatycki kurczak na szybko To jest zupełnie ekspresowa wersja kurczaka po tajsku: dość ostra zalewa skraca czas marynowania, rozpłaszczone mięso piecze się na ruszcie w kilka minut. Przepis jest nieco zmodyfikowaną wersją dania Kai Yang serwowanego przez torontońską restaurację Young Thailand. Pokrojonego w wąskie paski kurczaka podaje się z zieloną sałatą, ogórkiem, może być oczywiście

Azjatycki kurczak na szybko Read More »

Kurczak Tandoori

Kurczak Tandoori Indyjski koncept tandoori ma dwa wyróżniające elementy: wielce aromatyczna marynata, zwykle na bazie jogurtu, i pieczenie w specjalnym piecu, na powierzchni mocno rozgrzanego kamienia (ponad 400°C). Używając grilla rezygnujemy z kamienia, ale próbować tandoori wciąż warto, bo smak i zapach jest mimo wszystko znakomity. Mięso marynowane w paście jogurtowej (praktycznie bez tłuszczu!) ma skłonność do przywierania do

Kurczak Tandoori Read More »

Kurczak na puszce piwa

Kurczak na puszce piwa Przypieczona, brązowa skórka z zewnatrz, a wnętrze idealnie wilgotne, przesycone zapachem piwa i przypraw – oto murowany przepis na kurczaka, który nie może się nie udać. Potrzebne są: dorodny kurczak, puszka piwa, ulubiona mieszanka przypraw oraz grill z przykryciem. No i trochę cierpliwości. Setki razy przyrządzałem kurczaka na puszce piwa i

Kurczak na puszce piwa Read More »

Kurczę marynowane w maślance

Kurczę marynowane w maślance „Więcej przepisów łagodnych, jadalnych też dla dzieci” – domagają się nasi Czytelnicy… To fakt, że w recepturach na marynaty i przyprawy do grilla dominują składniki ostre, pikantne. Ale tak wcale nie musi być – można bowiem marynować mięso lub rybę inaczej, a równie atrakcyjnie. Nie tylko kwas, nie tylko sól, nie

Kurczę marynowane w maślance Read More »

Kurze pałki

Kurze Pałki Anatomicznie rzecz biorąc to są kurczęce podudzia. Ale że to termin mało apetyczny – proponuję nazwę weselszą: „kurze pałki”. Przyrządzanie jest arcy-proste, a jedzenie bardzo wygodne, zwłaszcza w plenerze, gdy brak stołu, a czasem nawet talerzy. Przyprawy można zmieniać dowolnie, istotna jest technika. I co jeszcze ważne: pałki ze skórą są o wiele

Kurze pałki Read More »

Szaszłyki z kurczaka po japońsku z sałatką ryżową

Szaszłyki z kurczaka po japońsku z sałatką ryżową Będziemy potrzebować 8 bambusowych wykałaczek do szaszłyków Składniki: 750g piersi z kurczaka, pociętej na kawałki wielkości 4cm 1 filiżanka ryżu do sushi, umyty i wysuszony Olej w sprayu 2 cebule dymki drobno posiekane 1 łyżka stołowa nasion sezamu, opieczonych 1 średnia marchewka, obrana, pocięta w wąskie paski

Szaszłyki z kurczaka po japońsku z sałatką ryżową Read More »

Jak grillować ?

Jak grillować ? Mówiąc ściśle grillowanie polega na umieszczaniu jedzenia nad gorącym płomieniem. Dawniej odbywało się to w prosty sposób bez wymyślnego sprzętu. Wystarczyło rozpalone ognisko i jakieś narzędzie umożliwiające podtrzymanie mięsa i zabezpieczenie jednocześnie przed upadkiem do ognia. Dzisiaj możemy do grillowania użyć zarówno małego grilla ogrodowego za 30 zł jak i profesjonalnego grilla

Jak grillować ? Read More »

Przepisy na skrzydełka na ostro

Przepis na pikantne skrzydełka z kurczaka z grilla. Składniki: 15 skrzydełek Pół szklanki oleju Słodka papryka, ostra papryka Sól, pieprz Majeranek, tymianek 1 duża cebula 3 gałązki selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka tartego chrzanu Sposób przygotowania: Przepisy na skrzydełka na ostro Skrzydełka marynujemy w połowie szklanki oleju, jednej łyżeczce: słodkiej

Przepisy na skrzydełka na ostro Read More »

Soczysty kurczak z grilla

Dodaj tu swój tekst nagłówka Składniki: 8 pałek z kurczaka Po łyżce granulowanego czosnku i mielonej słodkiej papryki Oliwa z oliwek Sok z cytryny 2 łyżki miodu Sól Sposób przygotowania: Soczysty kurczak z grilla Starannie umyj kawałki kurczaka, odrzuć małe kawałki. Następnie przygotowane pałki włóż do miski. Posyp mieszanką czosnku, papryki i soli, skrop sokiem z

Soczysty kurczak z grilla Read More »

Jaki jest najlepszy węgiel do grilla?

Jaki jest najlepszy węgiel do grilla? Zdecydowałeś się na kupno grilla węglowego? Doskonała decyzja! Teraz musisz tylko pomyśleć, jaki rodzaj węgla chcesz używać. Z pewnością zadajesz sobie pytanie, który z nich jest najlepszy, prawda? Węgiel drzewny – najlepszy wybór Prawda jest taka, że nietrudno jest zdecydować, który węgiel jest najlepszy do grilla. Węgiel drzewny nie

Jaki jest najlepszy węgiel do grilla? Read More »

Tepro Toronto

Tepro Toronto Click 2024: najlepszy grill węglowy pod względem stosunku jakości do ceny 4 NAJLEPSZA SPRZEDAŻ grilli węglowych. Kupiło go już ponad 10 000 osób. Przyjście wiosny i pięknej pogody to idealny czas na grillowanie, a najlepszym sprzętem, który możesz nabyć jest grill Tepro Toronto (zobacz w Amazon). Ten model grilla węglowego kiedy tylko pojawił

Tepro Toronto Read More »

Weber Pulse 1000

WEBER PULSE 1000: zaprojektowany do życia w mieście Nowa odsłona grilla, teraz w wersji elektrycznej. Pierwszy w swojej kategorii, zrewolucjonizował techniki kulinarne. Pierwsze cieplejsze wieczory, dłuższe dni oznaczają jedno- czas na grillowanie. Z tego powodu przedstawiamy pierwszy grill elektryczny na rynku: Weber pulse 1000 (zobacz na Amazon) Pojawił się niedawno ale zostanie na długo. Chcesz

Weber Pulse 1000 Read More »

Weber Q 1200

Weber Q 1200: bezkonkurencyjny grill gazowy z najlepszym stosunku jakości do ceny Najbardziej pożądany grill gazowy na propan, z ponad 10 000 sprzedanymi egzemplarzami. Weber Q 1200 Cię nie zawiedzie. Wraz z nadejściem lata i planami spędzania czasu na świeżym powietrzu, każdy chce mieć przenośny grill najwyższej klasy. Weber Q1200 (zobacz na Amazon) to polecany

Weber Q 1200 Read More »

GrillMaster BigBend

GrillMaster BigBend | Grill węglowy z funkcją wędzarniczą w cenie nie do pobicia  Grill węglowy GrillMaster BigBend  (Zobacz w Amazon), dzięki swojej dużej pojemności,  jest perfekcyjnym rozwiązaniem, by cieszyć się grillowaniem w szerokim gronie przyjaciół i rodziny. Jest to bardzo stabilny grill wyprodukowany z materiałów najwyższej jakości, co gwarantuje jego niezawodną trwałość. Ten grill charakteryzuje

GrillMaster BigBend Read More »

Landmann GrillChef 0630

Landmann GrillChef 0630: Najlepszy grill stacjonarny na rynku w 2023 roku. NAJLEPSZA SPRZEDAŻ wśród grilli żeliwnych. Kupiło go już ponad 20 000 osób, co potwierdza jego wszechstronność. Grill stołowy Landmann GrillChef 0630 (patrz Amazon) to przenośny grill żeliwny, idealny do małych przestrzeni. Jest to bardzo wszechstronny okrągły grill, idealny sprawdzi się na spotkania z przyjaciółmi.

Landmann GrillChef 0630 Read More »

Landmann GrillChef

Landmann GrillChef | Najlepszy przenośny grill kompaktowy na rynku w 2023 roku Grill kompaktowy Landmann GrillChef (zobacz w Amazon) jest przenośnym grillem wykonanym z żeliwa, idealnie nadającym się do niewielkich przestrzeni. Mowa tu o okrągłym grillu, bardzo elastycznym, w sam raz na uczty z przyjaciółmi, z którymi będziesz mógł gotować, nie wstając od stołu. Szczegóły

Landmann GrillChef Read More »

Grill Chef 11527

GrillChef 11527, Efektywny i ekonomiczny! Czy naprawdę cenione grille muszą być duże i zabierać sporą przestrzeń ogródka?! Oczywiście, że nie! Przykładem praktycznego i kompaktowego modelu na rynku jest grill GrillChef 11527. Model ten został tak zaprojektowany, by być ekonomicznym rozwiązaniem dla osób, które lubią organizować spotkania i cieszyć się smakiem jedzenia grillowanego na drewnie, w

Grill Chef 11527 Read More »

IMEX El Zorro 71515

IMEX El Zorro 71516 – prosty i praktyczny! Łatwy w użyciu, z możliwością opalania drewnem lub węglem i bardzo praktyczny. Tak można opisać grill IMEX El Zorro 71516. Jest to dosyć prosty model grilla, przeznaczony dla wszystkich szukających sprzętu, którego można używać w każdym miejscu. Jeśli nie interesuje Cię jednak model IMEX El Zorro 71516,

IMEX El Zorro 71515 Read More »

Dancook 1400

Dancook 1400 | Prostota i praktyczność w najlepszej cenie! Lato zbliża się wielkimi krokami, nadchodzi czas kempingów, ognisk i grillowania na świeżym powietrzu! Co powiesz na to, aby z okazji nowej pory roku, porzucić stary grill i zaopatrzyć się w nowy model, taki jak Dancook 1400?  To idealne urządzenie dla wszystkich tych, którzy uwielbiają spotykać

Dancook 1400 Read More »

Campingaz Expert Plus

Campingaz Expert Plus, najmocniejszy grill lawowy Dwa bardzo wydajne palniki, duża pojemność i łatwość przechowywania sprawiają, że grill lawowy Campingaz Expert Plus jest perfekcyjnym modelem go grillowania na świeżym powietrzu. Z przyjemnością przedstawimy Ci jego niezwykłe właściwości i zalety oraz powody, dla których warto skusić się na tę perełkę. Jeśli Cię zainteresuje, mamy ofertę grilli,

Campingaz Expert Plus Read More »

Bruzzzler zapalniczka grilla

Bruzzzler | Najlepszy komin do rozpalania grilla w 2023 roku Wspólny lunch albo kolacja, podczas których możesz smakować grillowanego mięsa to zawsze dobra opcja, zwłaszcza na świeżym powietrzu. Chociaż czasem zniechęca nas wizja rozpalenia ognia, ale z tym kominem do rozpalania węgla nie będziesz mieć powodów do zmartwień i wszystko pójdzie gładko. A jeśli mowa

Bruzzzler zapalniczka grilla Read More »

Barbecook siesta 310

Barbecook siesta 310 | Idealny grill gazowy do ogrodu Grill na którym można zrobić grilla nawet na 14 osób, a przy tym nadal na tyle kompaktowy, że można go ustawić w dowolnym miejscu. Wybór grilla jest decyzją, której nie należy podejmować pochopnie. Nie jest łatwo znaleźć najlepszy model, który odpowiada Twoim potrzebom. Ale jeśli jesteś

Barbecook siesta 310 Read More »